Zdrowe odżywianie, to nie tylko zdrowe jedzenie. Napoje, które wchodzą w skład naszej diety, również powinny mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Soki, które sami przyrządzimy ze świeżych owoców, na pewno będą smaczne i wolne od konserwantów. By dobrać napoje odpowiednie dla naszej diety, powinniśmy poznać właściwości owoców, z których wyciskamy soki. Dzięki temu dostarczymy organizmowi dużo witamin, a także wzmocnimy swoją odporność.
http://www.schudnijmy.pl/wp-content/uploads/2015/02/wyciskane-soki-710x270.png |
Ananasy:
•Główna zaleta ananasów wynika z zawartego w nich bromu, skutecznego środka przeciwzapalnego. Działają one wyjątkowo korzystnie w przypadku problemów ze stawami.
•Bogate w witaminę C, wzmacniają system odpornościowy i ochronę przed wolnymi rodnikami, które wpływają na proces starzenia.
•Są źródłem enzymów trawiennych takich jak bromelina i betaina. Bromelina rozkłada białka, jest więc naturalną substancją ułatwiającą trawienie produktów mięsnych.
•Posiadają właściwości wspomagające trawienie, rozpuszczające zatory naczyń krwionośnych, zapobiegające osteoporozie i złamaniom kości – dzięki zawartości manganu, który posiada właściwości deoksydacyjne i sprzyja produkcji energii przez organizm.
•Mają działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, a także łagodnie etrogenne.
•Są znakomitym źródłem składników mineralnych, potasu, chloru, sodu, fosforu, siarki, wapnia, żelaza oraz jodu.
•Są również znakomitym źródłem witamin z grupy B.
http://www.naturhouse-polska.pl/wgrane_pliki/big_ananas.jpg |
Arbuzy:
•Są bogate w likopen – ustępują pod tym względem jedynie pomidorom. To właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za ich mocno czerwone zabarwienie. Ostatnie badania sugerują, że likopeny, silne antyutleniacze, skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych.
•Posiadają potas, który uważany jest za substancję odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
•Są bogate w witaminę C i A, oraz beta-karoten, który pomaga zwalczać choroby.
http://dietetykdlaciebie.pl/wp-content/uploads/2011/07/arbuz.png |
Banany:
•Wzmacniają serce i układ mięśniowy.
•Chronią przed wyczerpaniem i zaburzeniami trawienia.
Cytryny:
•Wyróżniają się najwyższą zawartością witaminy C spośród wszystkich owoców cytrusowych.
•Są bogate w błonnik, ale pozbawione tłuszczu i sodu.
•Uważa się, że sok z cytryn hamuje wchłanianie tłuszczów z pokarmu przez organizm.
•Skórka cytryn bogata jest w naturalne substancje roślinne, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów.
http://www.vitalab.pl/blog/wp-content/uploads/2010/02/iStock_000005697748XSmall.jpg |
Figi:
•Stosuje się je w leczeniu hemoroidów i niektórych typów nowotworów, jak na przykład rak skóry.
•Są zalecane przy astmie i cukrzycy.
•Są również pomocne w zwalczaniu nudności, bólów głowy, gorączki i duszącego kaszlu.
http://www.warzywastachera.pl/system/images/77/medium/figi.jpg?1361900446 |
Grejpfruty:
•Wzmacniają system odpornościowy.
•Są dobrym źródłem witaminy C.
•Zapobiegają formowaniu się komórek rakowych i nowotworów.
•Wspomagają trawienie i zapobiegają krwawieniu dziąseł.
•Wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, obniżają poziom złego cholesterolu i wyrównują poziom cukru we krwi.
http://www.naszeinspiracje.pl/wp-content/uploads/2015/02/grej-1.jpg |
Gruszki:
•Są dobrym źródłem witaminy C i miedzi. Oba te składniki są uważane za przeciwutleniacze, które chronią komórki ludzkiego ciała przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
•Wspomagają właściwe funkcjonowanie systemu odpornościowego naszego organizmu.
http://krainacydru.pl/nowakrainacydru/krainacydru2015/wp-content/uploads/stare/76-gruszki.jpg |
Jabłka:
•Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, usunąć metale i toksyny z organizmu.
•Poprawiają perystaltykę jelit.
•Zmniejszają ryzyko udaru, chorób serca, raka płuc, prostaty, okrężnicy, cukrzycy typu II oraz astmy.
•Wspomagają trawienie, pracę okrężnicy, a także sprzyjają utracie wagi.
•Poprawiają funkcjonowanie nerek i ułatwiają ich pracę.
•Są bogate w witaminę C, B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, kwas foliowy oraz błonnik.
http://www.niam.pl/rimages/crop/600/450/files/images/PRODUCT/BACKUP/45491490430_qyqtguapnlvmzszbiskd.jpg |
Kiwi:
•Stymulują perystaltykę jelit.
•Pomagają likwidować zaparcia.
•Badania naukowe wykazały, że owoc kiwi może także poprawić jakość snu, ze względu na wysoką zawartość wapnia.
https://putzlowitsch.de/wp-content/uploads/2008/03/kiwi.jpg |
Maliny:
•Są bogate w antocyjaniny (substancje będące naturalnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi komórki) oraz fitoskładniki takie jak kwas ellagowy, kumarowy oraz ferulowy (substancje niszczące komórki nowotworowe).
•Zawierają również błonnik, wapń, mangan, witaminy A, B, C, E oraz kwas foliowy.
•Posiadają właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i grzybobójcze.
•Przyspieszają proces gojenia się ran, pomagają utrzymać zdrowie serce i wątroby.
http://www.fit.pl/g/str/image/dieta/malina.jpg |
Morele:
•Wspomagają krwiobieg – zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych w obu kierunkach.
•Zapobiegają tworzeniu komórek rakowych, będąc doskonałym źródłem związków karotenu.
•Wspomagają wzrost włosów.
•Związki zawarte w morelach chronią serce i oczy.
http://super-sam.pl/foto/morele-GALLERY_MAI2-26149.jpg |
Pomarańcze:
•Skórka pomarańczy zawiera naturalne, roślinne substancje, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów.
•Pomarańcze są bogate w witaminę C i kwas foliowy.
•Pomagają w przypadku duszącego kaszlu, grypy i dolegliwości serca.
•Obniżają poziom ryzyka paraliżu.
•Najnowsze badania poświęcone antyoksydacyjnym właściwościom owoców umiejscowiły pomarańcze w piątce najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, chroniących komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.
•Dowiedziono, że hesperetyna, bioflawonoid występujący w soku z pomarańczy w największej obfitości, blokuje enzym P450 1B1 przed metabolizowaniem substancji rakotwórczych. Dzięki temu, znacznie zmniejsza ryzyko, że substancje przyczynią się do powstania nowotworów w organizmie.
http://lukrecja.eu/userdata/gfx/4a30f36da5b1dde794845a27bd15ee8f.jpg |
Truskawki:
•Są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.
•Pomagają zachować strukturę skóry.
•Zawartych w nich fenol zapobiega chorobom serca, nowotworom, zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, infekcjom oraz artretyzmowi.
•Chronią przed chorobami mózgu, związanymi z wiekiem, obniżają poziom szkodliwej frakcji cholesterolu (LDL), chronią śledzionę i trzustkę.
•Witamina C w truskawkach pełni ważną rolę w gojeniu się ran i może zapobiegać krwawieniu dziąseł.
•Truskawki są również znakomitym źródłem witamin B, K oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas, jod, magnez, miedź oraz kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3.
http://bi.gazeta.pl/im/7b/9c/b9/z12164219Q,Truskawki.jpg
|
Wiśnie:
•Zawierają witaminę A i C, melatoninę, antocyjany i bioflawoidy.
•Pomagają zwalczać różne postacie nowotworów.
•Pomagają zmniejszyć ból, szczególnie ból głowy.
•Poprawiają funkcjonowanie pamięci oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.
http://g.wieszjak.polki.pl/p/_wspolne/pliki_infornext/227000/wisnie_duze_227512.jpg |
Żurawina:
•Leczy i zapobieganiu infekcji dróg moczowych.
•Pomaga również w zapobieganiu raka, udarom, chorobom serca oraz jest naturalną substancją bakteriobójczą.
•Jest bogata w silne przeciwutleniacze – polifenole i procyjanidy. Pomaga w obniżeniu cholesterolu, leczeniu chorób dziąseł, wrzodów żołądka oraz hamuje wzrost komórek raka piersi.
•Żurawina jest bogata w witaminę C i błonnik.
http://www.niam.pl/rimages/crop/600/450/files/images/PRODUCT/BACKUP/97088850894_wchoalysyhhereuytzzi.jpg |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz