wtorek, 5 maja 2015

Owocowe wyciskanie zdrowia

Zdrowe odżywianie, to nie tylko zdrowe jedzenie. Napoje, które wchodzą w skład naszej diety, również powinny mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Soki, które sami przyrządzimy ze świeżych owoców, na pewno będą smaczne i wolne od konserwantów. By dobrać napoje odpowiednie dla naszej diety, powinniśmy poznać właściwości owoców, z których wyciskamy soki. Dzięki temu dostarczymy organizmowi dużo witamin, a także wzmocnimy swoją odporność.


http://www.schudnijmy.pl/wp-content/uploads/2015/02/wyciskane-soki-710x270.png


Ananasy:
•Główna zaleta ananasów wynika z zawartego w nich bromu, skutecznego środka przeciwzapalnego. Działają one wyjątkowo korzystnie w przypadku problemów ze stawami.
•Bogate w witaminę C, wzmacniają system odpornościowy i ochronę przed wolnymi rodnikami, które wpływają na proces starzenia. 
•Są źródłem enzymów trawiennych takich jak bromelina i betaina. Bromelina rozkłada białka, jest więc naturalną substancją ułatwiającą trawienie produktów mięsnych. 
•Posiadają właściwości wspomagające trawienie, rozpuszczające zatory naczyń krwionośnych, zapobiegające osteoporozie i złamaniom kości – dzięki zawartości manganu, który posiada właściwości deoksydacyjne i sprzyja produkcji energii przez organizm. 
•Mają działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, a także łagodnie etrogenne. 
•Są znakomitym źródłem składników mineralnych, potasu, chloru, sodu, fosforu, siarki, wapnia, żelaza oraz jodu.
•Są również znakomitym źródłem witamin z grupy B.

http://www.naturhouse-polska.pl/wgrane_pliki/big_ananas.jpg


Arbuzy:
•Są bogate w likopen – ustępują pod tym względem jedynie pomidorom. To właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za ich mocno czerwone zabarwienie. Ostatnie badania sugerują, że likopeny, silne antyutleniacze, skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. 
•Posiadają potas, który uważany jest za substancję odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. 
•Są bogate w witaminę C i A, oraz beta-karoten, który pomaga zwalczać choroby.

http://dietetykdlaciebie.pl/wp-content/uploads/2011/07/arbuz.png

Banany:
•Wzmacniają serce i układ mięśniowy.
•Chronią przed wyczerpaniem i zaburzeniami trawienia. 

http://zdrowieznatury.blox.pl/resource/1.jpg

Cytryny: 
•Wyróżniają się najwyższą zawartością witaminy C spośród wszystkich owoców cytrusowych. 
•Są bogate w błonnik, ale pozbawione tłuszczu i sodu. 
•Uważa się, że sok z cytryn hamuje wchłanianie tłuszczów z pokarmu przez organizm. 
•Skórka cytryn bogata jest w naturalne substancje roślinne, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów.

http://www.vitalab.pl/blog/wp-content/uploads/2010/02/iStock_000005697748XSmall.jpg
Figi:
•Stosuje się je w leczeniu hemoroidów i niektórych typów nowotworów, jak na przykład rak skóry. 
•Są zalecane przy astmie i cukrzycy. 
•Są również pomocne w zwalczaniu nudności, bólów głowy, gorączki i duszącego kaszlu.

http://www.warzywastachera.pl/system/images/77/medium/figi.jpg?1361900446
Grejpfruty:
•Wzmacniają system odpornościowy.
•Są dobrym źródłem witaminy C.
•Zapobiegają formowaniu się komórek rakowych i nowotworów. 
•Wspomagają trawienie i zapobiegają krwawieniu dziąseł. 
•Wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, obniżają poziom złego cholesterolu i wyrównują poziom cukru we krwi.

http://www.naszeinspiracje.pl/wp-content/uploads/2015/02/grej-1.jpg


Gruszki:
•Są dobrym źródłem witaminy C i miedzi. Oba te składniki są uważane za przeciwutleniacze, które chronią komórki ludzkiego ciała przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
•Wspomagają właściwe funkcjonowanie systemu odpornościowego naszego organizmu.

http://krainacydru.pl/nowakrainacydru/krainacydru2015/wp-content/uploads/stare/76-gruszki.jpg

Jabłka:
•Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, usunąć metale i toksyny z organizmu.
•Poprawiają perystaltykę jelit.
•Zmniejszają ryzyko udaru, chorób serca, raka płuc, prostaty, okrężnicy, cukrzycy typu II oraz astmy. 
•Wspomagają trawienie, pracę okrężnicy, a także sprzyjają utracie wagi. 
•Poprawiają funkcjonowanie nerek i ułatwiają ich pracę.
•Są bogate w witaminę C, B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, kwas foliowy oraz błonnik.

http://www.niam.pl/rimages/crop/600/450/files/images/PRODUCT/BACKUP/45491490430_qyqtguapnlvmzszbiskd.jpg
Kiwi:
•Stymulują perystaltykę jelit. 
•Pomagają likwidować zaparcia. 
•Badania naukowe wykazały, że owoc kiwi może także poprawić jakość snu, ze względu na wysoką zawartość wapnia.

https://putzlowitsch.de/wp-content/uploads/2008/03/kiwi.jpg
Maliny:
•Są bogate w antocyjaniny (substancje będące naturalnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi komórki) oraz fitoskładniki takie jak kwas ellagowy, kumarowy oraz ferulowy (substancje niszczące komórki nowotworowe). 
•Zawierają również błonnik, wapń, mangan, witaminy A, B, C, E oraz kwas foliowy. 
•Posiadają właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i grzybobójcze. 
•Przyspieszają proces gojenia się ran, pomagają utrzymać zdrowie serce i wątroby.

http://www.fit.pl/g/str/image/dieta/malina.jpg
Morele:
•Wspomagają krwiobieg – zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych w obu kierunkach. 
•Zapobiegają tworzeniu komórek rakowych, będąc doskonałym źródłem związków karotenu. 
•Wspomagają wzrost włosów. 
•Związki zawarte w morelach chronią serce i oczy.

http://super-sam.pl/foto/morele-GALLERY_MAI2-26149.jpg


Pomarańcze:
•Skórka pomarańczy zawiera naturalne, roślinne substancje, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów. 
•Pomarańcze są bogate w witaminę C i kwas foliowy. 
•Pomagają w przypadku duszącego kaszlu, grypy i dolegliwości serca. 
•Obniżają poziom ryzyka paraliżu. 
•Najnowsze badania poświęcone antyoksydacyjnym właściwościom owoców umiejscowiły pomarańcze w piątce najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, chroniących komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. 
•Dowiedziono, że hesperetyna, bioflawonoid występujący w soku z pomarańczy w największej obfitości, blokuje enzym P450 1B1 przed metabolizowaniem substancji rakotwórczych. Dzięki temu, znacznie zmniejsza ryzyko, że substancje przyczynią się do powstania nowotworów w organizmie.

http://lukrecja.eu/userdata/gfx/4a30f36da5b1dde794845a27bd15ee8f.jpg

Truskawki:
•Są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. 
•Pomagają zachować strukturę skóry. 
•Zawartych w nich fenol zapobiega chorobom serca, nowotworom, zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, infekcjom oraz artretyzmowi. 
•Chronią przed chorobami mózgu, związanymi z wiekiem, obniżają poziom szkodliwej frakcji cholesterolu (LDL), chronią śledzionę i trzustkę. 
•Witamina C w truskawkach pełni ważną rolę w gojeniu się ran i może zapobiegać krwawieniu dziąseł.
•Truskawki są również znakomitym źródłem witamin B, K oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas, jod, magnez, miedź oraz kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3.
http://bi.gazeta.pl/im/7b/9c/b9/z12164219Q,Truskawki.jpg
Wiśnie:
•Zawierają witaminę A i C, melatoninę, antocyjany i bioflawoidy. 
•Pomagają zwalczać różne postacie nowotworów. 
•Pomagają zmniejszyć ból, szczególnie ból głowy.
•Poprawiają funkcjonowanie pamięci oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.

http://g.wieszjak.polki.pl/p/_wspolne/pliki_infornext/227000/wisnie_duze_227512.jpg


Żurawina:
•Leczy i zapobieganiu infekcji dróg moczowych. 
•Pomaga również w zapobieganiu raka, udarom, chorobom serca oraz jest naturalną substancją bakteriobójczą. 
•Jest bogata w silne przeciwutleniacze – polifenole i procyjanidy. Pomaga w obniżeniu cholesterolu, leczeniu chorób dziąseł, wrzodów żołądka oraz hamuje wzrost komórek raka piersi. 
•Żurawina jest bogata w witaminę C i błonnik.

http://www.niam.pl/rimages/crop/600/450/files/images/PRODUCT/BACKUP/97088850894_wchoalysyhhereuytzzi.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz