Desery i słodycze są największymi wrogami odchudzania. Ale
to nie znaczy, że koniecznie musimy z nich rezygnować. Wystarczy tuczące
składniki zastąpić mniej kalorycznymi odpowiednikami. Przedstawiamy Wam 3 przepisy, które z
pewnością pomogą utrzymać perfekcyjną sylwetkę.
Źródło: pixabay.com |
Właściwie każdy deser w dużej ilości składa się z cukru. A
gdyby znaleźć jego równie słodki zamiennik? Otóż taki istnieje – jest to
stewia, roślina rosnąca w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i
Północnej. Zawiera liczne glikozydy, substancję, która nie jest trawiona przez
ludzi, a co za tym idzie, nie dostarcza żadnych kalorii. Co najciekawsze,
glikozydy są słodsze od cukru!
1. Czekoladowy pudding
Składniki:
150 g lekkiego twarożku homogenizowanego,
1/2 łyżeczki naturalnego kakao,
2 łyżeczki żelatyny spożywczej,
stewia, szczypta cynamonu,
50 ml wody
W 50 ml gorącej wody rozpuścić stewię (około 5
tabletek) oraz żelatynę. Dodać twarożek, kakao i cynamon. Dokładnie wymieszać i
odstawić na około 3 godziny do lodówki.
127 kalorii, białko: 20 g, tłuszcz: 3 g,
węglowodany: 5 g.
2. Cytrynowo-miętowa
pianka
Składniki:
200 ml naturalnego, odtłuszczonwego mleka
sojowego,
100 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości
tłuszczu,
sok z 1/2 cytryny,
kilkanaście listków świeżej mięty,
stewia
(około 10 tabletek),
1 łyżeczka
żelatyny
Mleko podgrzewamy na ogniu lub w kuchence
mikrofalowej, dodajemy stewię oraz żelatynę. Nieustannie mieszamy, aż składniki
się połączą. Wlewamy sok z cytryny oraz połowę posiekanych liści mięty. W
oddzielnym naczyniu dokładnie rozgniatamy twarożek z pozostałą częścią mięty.
Kiedy mleko nieco ostygnie, wlewamy je do
twarogowej masy. Dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być dość płynna.
Wstawiamy wszystko do lodówki i po kilku godzinach nasz deser jest gotowy.
112 kalorii, białko: 13 g, węglowodany: 6 g,
tłuszcz: 4 g.
Sernik /Źródło: pixabay.com |
3. Sernik
Składniki (na 4 porcje):
300
g chudego twarogu,
120
g lekkiego twarożku homogenizowanego,
2 białka,
całe jajo,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
1
łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej,
proszek do pieczenia,
stewia,
aromat śmietankowy,
szczypta
cynamonu
Przygotowanie:
Twaróg, twarożek i żółtko utrzeć na jednolitą
masę. Dodać mąkę, aromat śmietankowy, cynamon, rozgniecioną stewię (proponujemy
około 20 tabletek), oraz proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie. Ubić pianę
z białek i połączyć z masą twarogową. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej
papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze
180 stopni.
106 kcal (1 porcja), białko: 19 g,
węglowodany: 3 g, tłuszcz: 2 g.
Więcej
przepisów możecie znaleźć na kanale youtube Jacka Bilczyńskiego: https://www.youtube.com/playlist?list=PLwSBjsUh4b87dlsCJ1Wkvjmq0Uh2cqZo6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz